SIP Administrative Center

Suzhou, China

client: SIP Planning and Construction Bureau

Located on the east bank of Jingji Lake and on the east-west axis of Suzhou city, the new Suzhou Industrial Park Administrative Center (SIP) is the primary work area for government management departments in Suzhou, China. SWA’s landscape master plan and design create a strong identity for the civic campus, which is located in a setting that integrates traditional Suzhou culture with modern amenities. The program includes a civic plaza, fountains, central green, canal waterfront, and streetscape, incorporating landscape elements such as trees, water features, and new landforms to provide inviting amenities while linking the site to its context. Water plays a central role in this ‘city of canals,’ and drives the design by integrating water into citizens’ modern daily life both physically and metaphorically. The existing central canal and linear waterfront park connect the site to Suzhou City, while the main building, civic plaza, reflecting pool, and water platform form a new north-south axis that directs views and provides orientation. SIP’s administrative center connects residents to the city’s past, while creating an environment that is both aesthetically and functionally rich.

Work attributed to SWA/Balsley principal John Wong with SWA.