Montclair State University Student Center and Quad

Montclair, New Jersey

client: DIGroup Architecture

SWA/Balsley collaborated with DIG Architects and Montclair State University to reimagine the campus student center, adjacent quad, and connections to the surrounding campus. Through site analysis and project stakeholder meetings, key pedestrian and vehicular circulation routes were identified for resident students, daily commuters, and University staff. The study also identified existing utility corridors, views, key vegetation, and access to parking and buildings. SWA/Balsley’s new plan for the student center area will make it a vibrant destination and a hub for student life. The proposal includes eliminating vehicular and pedestrian conflicts by closing roads, consolidating service functions, and clarifying north-south pedestrian circulation; enlarging and leveling the sunken quad and layering in transverse pathways to encourage free movement and activation of the lawn; introducing generous outdoor lounge areas abutting the revamped student center; and creating a welcoming new rideshare and shuttle arrival area and interstitial plaza spaces that stitch together disparate outdoor spaces into a cohesive and dynamic new landscape.