Jinbocho Redevelopment

tokyo, japan

client: mitsui fudosan co., ltd.

Situated in central Tokyo’s university and publishing district, this new mixed-use project brought urban streetscape character to its immediate neighborhood through the introduction of plazas whose fountains, seating areas, cafes and sculptures serve residents, workers, and the community as a refuge from the busy streets.
A diagram of pedestrian flows to the building entrance and through the plaza gave form to the walls and planter edges that frame plantings and café areas along the building’s retail edge. The plaza’s central feature, a stainless steel water and landform, is also derived from the fluid circulation dynamics. While directing attention and movement to the entrance, it serves as an intermediate buffer from the street beyond this Balsley sculpture as well as the others whose form emerged from the plaza’s conceptual parti, and are inspired by the publishing history of this large-scale development.