Normandie Court

New York, New York

client: Ogden Capital

Normandie Court is a large luxury residential complex which occupies an entire city block of the Upper East Side. Coinciding with the transformation of the 2nd Avenue corridor by the MTA subway expansion, the owners were inspired to redesign the exterior and landscape. They called on SWA/Balsley’s experience and vision to provide a complete redesign, which would attract the next generation of residents to the towers, but also provide an exciting refresh to the 1.5 acres of open space. Normandie Court will offer the public a large, redesigned street-level plaza and generous seating on custom seat wall planters, as well as a stunning 30-foot water feature. The arrangements of the planters invite both personal conversation and larger group social interaction, with many distinct areas to congregate and people-watch. The plaza will be ‘carpeted’ in grey-toned linear pavers, which visually hold together the entire streetscape and upper residential terrace. Rather than separate the Privately Owned Public Space (POPS), the design incorporates that area, feathering the boundaries of public vs. private, and successfully blends the MTA structures into the ‘POPS’ plaza, offering an inviting pause from the surrounding city for commuters. The redesigned streetscape will provide an iconic cultural reference for this reinvigorated Upper East Side neighborhood.