Stanford West Apartments

Palo Alto, CA

client: Stanford Management Company

SWA’s landscape design for Stanford West Housing creates a lush and inviting place for residents, complete with recreation trails, parks and play areas, while also conserving the site’s environmentally sensitive characteristics. Special emphasis was placed on maintaining the riparian corridor with native planting and the site’s archaeologically sensitive areas were handled with care. The project’s internal street grid, architectural and landscape elements are designed to recall the traditions of existing older neighborhoods in Palo Alto and Menlo Park. Built in the Sand Hill corridor, the housing accommodates employees of Stanford, the medical center and the Research Park.

Work attributed to SWA/Balsley principal John Wong with SWA.